Nunta – pentru bani sau doar din placere?

10 iulie 2013 | Postat de Gia
0 Comentarii

Industria din domeniul nuntilor a evoluat foarte mult intre timp, incepand sa semene tot mai mult cu cea din jurul Craciunului sau Pastelui. Daca inainte pentru o nunta totul era facut de familiile implicate: de la gazduire (fiindca se facea acasa), pana la mancare sau flori, acum o viitoare proaspata mireasa poate gasi ajutor din exterior in legatura cu toate detaliile nuntii ei (care s-au inmultit si ele considerabil). Iar fiindca timpul este scurt pentru multi, se alege tot mai mult noua varianta fiindca are avantajele ei (mai putin stres, rezultate mai bune).

Asadar restaurantele arunca in sus cu ofertele de meniu, florariile cu idei de aranjamente, fotografii si cameramanii cu servicii speciale (sedinte cu concept/ videoclipuri muzicale). Se ajunge pana la a lasa totul pe mana unor profesionisti – organizatori de nunti, fiindca au ajuns sa fie atat de complexe. Departe de noi vremurile in care singurele alegeri importante erau – taiem 1 vitel sau 2 berbeci pentru protap?

Sursa: http://romaniainterbelica.memoria.ro/judete/muscel/

In trecut, petrecerile de nunta erau destinate aproape exclusiv strangerii de bani pentru noii miri ce porneau la drum doar cu zestrea si urmau sa-si intemeieze propria familie. Veneau la nunta in principal rudele si cativa vecini la care cei doi au fost si ei la nunta. Chiar exista obiceiul de a nota intr-un caiet la o nunta numele fiecarui invitat si in dreptul lui suma de bani, pentru a onora apoi invitatia la nunta lor daca va avea loc si a da aceeasi suma. Pe scurt, nunta era o afacere profitabila pentru miri.

Acum procentele s-au rasturnat si in marea majoritate a nuntilor accentul se pune pe bucuria mirilor ce se vrea petrecuta si placerea invitatilor de a participa la un eveniment de neuitat. Banii stransi, daca acopera costul restaurantului si in parte a altor lucruri (muzica, fotograful, etc) este perfect. Iar daca raman si bani in plus cumva (sau se primesc cadouri), acestea sunt in plus, ca un bonus.

Sursa: http://hauteapplepie.com/2011/04/28/going-to-the-chapel/

Sa recapitulam toate lucrurile de care are nevoie o nunta moderna pentru a fi “ca la carte”? Pentru cei care aleg acest model, sa nu uite:

–          Restaurant cu meniu traditional (antreu, peste, sarmalute, friptura) sau personalizat (cateva feluri speciale din care invitatii pot alege) si servire (10% din pretul meniului de obicei)

–          Tort, sampanie, piscoturi, bautura, fructe, covrigei (sau altele de rontait), huse mese si scaune

–          Aranjamente florale pentru fiecare masa, buchetele miresei si a nasei, cocarde pentru invitati, impodobirea cu flori a lumanarilor

–          Invitatii personalizate, nume sau numere pentru mese, numele invitatilor la mese, plicuri de bani, afis la intrare cu organizarea meselor, marturii

–          Rochie de mireasa, voal si costum pentru mire cu diverse accesorii (port-jartiera, papion)

–          Muzica – formatie sau DJ profesionist

–          Fotograf si cameraman profesionisti (pot fi 1 sau 2 din fiecare)

–          Dansul mirilor (pentru care se pot cumpara lectii de dans cu un instructor specializat)

–          Guest-book – albumul pentru invitati in care ei sa scrie diverse urari sau sugestii

–          Aranjarea la mese, in functie de cunostinte si preferinte

–          Apoi incep cele optionale: program de muzica sau dans speciale, jocuri, concursuri la petrecere, domnisoare si cavaleri multipli imbracati similar, candy-bar, cazare si transport pentru unii invitati si lista poate continua pe inca 2 pagini cel putin… :)

Dintre toate cele de mai sus, daca ne intrebati pe noi, atentia ar trebui alocata cel mai mult urmatoarelor:

–          Restaurantului (de bun gust, usor accesibil, cu mancare buna)

–          Invitatiilor (conving oamenii sa vina, exprima stilul nuntii, ofera toate detaliile)

–          Muzicii (creaza atmosfera)

Bineinteles ca si toate celelalte sunt de nelipsit, insa cu cele de mai sus trebuie avuta cea mai mare grija. Daca ele nu sunt ok, putin probabil ca totul sa iasa perfect.

Indiferent ce model de nunta alegeti – daca va implicati pana la a face totul sau urmati trendul actual, daca va intereseaza sa adunati o suma de bani pentru startul in noua viata sau doar vreti ca toata lumea sa se simta bine, uneori fara a le impune sa ofere vreun dar, noi va dorim ca totul sa iasa asa cum ati visat! :)


Taguri:

Niciun Comentariu

Adauga comentariu

Nume:
Email:
Website:
Mesaj: